Universitatea Titu Maiorescu și-a deschis din nou porțile!

Un Nou An Universitar sub Semnul Calității și al Excelenței în Educație și Cercetare

 

Universitatea Titu Maiorescu din București a deschis porțile noului an universitar, 2024-2025, luni, 30 septembrie, începând cu ora 10.00. Festivitatea de Deschidere s-a desfășurat în Aula Magna, în prezența unui public impresionant, format din studenți și cadre didactice, între care studenții de anul întâi au fost cei mai numeroși. Vasta Aulă a Universității, una dintre cele mai moderne din țară, s-a dovedit neîncăpătoare pentru debutul anului academic, un cadru al așteptărilor, emoțiilor și entuziasmului începutului.

Manifestarea s-a bucurat de prezența unor invitați speciali, reprezentanți ai unor instituții ale statutului și ai mediului academic: Oana Țoiu, Vicepreședinte al Camerei Deputaților, Robert Negoiță, Primarul Sectorul 3 al Capitalei, Prof. Univ. Dr. Marius Petrescu, Secretar de Stat în Guvernul României, Daniela Barbu, Secretar de Stat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ramona Moldovan, Secretar General Adjunct la Ministerul Energiei, Pr. Prof. Univ. Dr. Ștefan Buchiu, Vicar Eparhial, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prof. Univ. Dr. Ing. Doina Banciu, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România. Festivitatea de Deschidere a debutat cu ritualul prezentării drapelelor României și Uniunii Europene de către studenți ai Universității și cu intonarea Imnului Național de către tenorii: Marcel Pavel, Iordache Basalic și Andrei Lazăr.

Ceremonia a fost pusă sub semnul spiritualității creștine, fiind deschisă printr-o Rugăciune oficiată de Părintele Profesor Ștefan Buchiu.

Rectorul Universității Titu Maiorescu, Prof. Univ. Dr. Daniel Cochior, a ținut un discurs de largă acoperire, în care a prezentat Universitatea, coordonatele evoluției sale în noul mandat managerial și prioritățile pentru noul an universitar, conform Strategiei de Dezvoltare a Universității 2024-2029, care își propune să transforme Universitatea Titu Maiorescu întro Universitate a Excelenței.

Președintele Universității Titu Maiorescu, Prof. Univ. Dr. Iosif Urs, a prezentat cadrul special în care se desfășoară debutul universitar: Universitatea Titu Maiorescu intră în cel de-al 35-lea an universitar al existenței sale, urmând .să împlinească trei decenii de existență în data de 23 Aprilie 2025. Tot în anul care urmează, se vor împlini, la 15 februarie, 185 de la nașterea lui Titu Maiorescu, fondatorul culturii și civilizației românești moderne, patronul spiritual al Universității. Așadar, un jubileu academic, care marchează o bornă calendaristică într-un proces continuu al dezvoltării Universității ca instituție academică de elită a țării, dublat de omagierea unui corifeu al României Moderne, personalitate excepțională a culturii noastre. Președintele Universității a dat citire mesajului transmis de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina-Alina Corbu.

Președintele Senatului Universității, Conf. Univ. Dr. Ing. Iustin Priescu, s-a adresat studenților și profesorilor cu mesaje de susținere și a subliniat transformările determinate de procesul digitalizării și de Inteligența Artificială în educație și cercetare și, în consecință, necesitatea schimbării și sincronizării cu acestea. Au luat cuvântul de la tribuna Aulei Magna: Pr. Prof. Univ. Dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial, care a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, Oana Țoiu, Vicepreședinte al Camerei Deputaților, Daniela Barbu, Secretar de Stat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ramona Moldovan, Secretar General Adjunct la Ministerul Energiei, Prof. Univ. Dr. Marius Petrescu, Secretar de Stat în Guvernul României, Robert Negoiță,  Primarul Sectorul 3 al Capitalei, care au transmis mesaje de apreciere la adresa Universității Titu Maiorescu, o instituție recunoscută pentru calitatea educației în țară și în străinătate, exprimându-și deschiderea pentru perspective de colaborare în domeniile specifice de studiu și de activitate.

În cadrul evenimentului, au fost premiați studenții admiși cu cele mai mari medii în anul I și cei mai buni absolvenți din anul 2024 ai Universității.

Festivitatea de Deschidere a cuprins o serie de recitaluri muzicale, susținute de trio-ul de tenori: Marcel Pavel, Iordache Basalic și Andrei Lazăr, formația Flaut Power, alcătuită din studenți ai Conservatorului: Carla-Maria Stoleru, Salomeea-Lois Bodea, Mariia Velia, Anxhelo Naqellari și Lucian Albu, și Muse Quartet, compus din patru muzicieni profesioniști, Alina Horez – vioara 1, Nicoleta Petre – vioara a 2 a, Maria Colțatu – viola, Corina Ciuplea – violoncel. Manifestarea s-a încheiat în acordurile Imnului academic Gaudeamus Igitur.

Noul an universitar, unul special, al jubileului celor 35 de ani de existență, oferă Universității Titu Maiorescu cadrul continuării unei activități prodigioase în domeniul educației academice și al cercetării științifice, situate sub semnul calității, excelenței și al performanței, al desfășurării unor noi programe și proiecte educaționale și științifice, și al dezvoltării de ansamblu ca universitate comprehensivă, situată între cele mai bune universități ale țării.

Biroul de Comunicare și Relații Publice al Universității Titu Maiorescu din București

 30.09.2024