Universitatea Titu Maiorescu celebrează 185 de ani de la nașterea
patronului ei spiritual
Educația, cercetarea, cunoașterea – factori ai dezvoltării și evoluției
Pe 15 februarie 2025, se împlinesc 185 de ani de la nașterea lui Titu Maiorescu (1840-1917). În aceeași dată, dar la distanță de 11 ani, s-a născut și Spiru Haret (1851-1912). Tot pe 15 februarie, începând cu anul 2022, se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii. În această zi, se întâlnesc, așadar, trei semnificații importante: ziua de naștere a doi corifei ai educației, culturii și civilizației și ziua celebrării lecturii, în directă legătură cu personalitățile sărbătorite, ca un omagiu adus acestora și contribuției lor la edificarea și dezvoltarea țării prin educație.
Titu Maiorescu a fost o personalitate ilustră a istoriei noastre, care a avut o contribuție fundamentală la edificarea României Moderne. După studiile la Academia Theresianum, din Viena, la Universitatea din Berlin, la Universitatea din Giessen și la Sorbona, prin care a devenit licențiat în Filosofie, Litere și Drept și doctor în Filosofie și Drept, s-a întors în țară și a dezvoltat o activitate complexă, ramificată pe mai multe planuri, în domeniul educației, dreptului, culturii și vieții politice. A fost jurist, profesor universitar, decan, rector al Universității din Iași (la numai 23 de ani) și, ulterior, al Universității din București, deputat, ministru, prim-ministru, președinte al Partidului Conservator, scriitor, critic literar, mentor cultural, fondator al Academiei Române, academician. A fondat Societatea „Junimea”, cenaclul pe care l-a condus cu autoritate critică, și revista „Convorbiri literare”. L-a descoperit, l-a consacrat și l-a susținut, estetic și existențial, pe Eminescu, fiind mentorul generației marilor clasici. A pus bazele estetice ale literaturii române moderne prin promovarea criteriului estetic. Între portofoliile pe care le-a deținut ca ministru, a fost și acela de ministru al instrucțiunii publice și al cultelor, calitate în care a avut o contribuție importantă la dezvoltarea învățământului. A promovat în spațiul românesc valorile civilizației europene și spiritul critic, a criticat imitația și lipsa de substanță prin teoria „formelor fără fond”, pledând pentru dezvoltarea organică a civilizației românești după model european. A așezat educația la fundamentul dezvoltării individului, societății și țării și, în baza viziunii sale de esență umanistă și europeană, s-a dedicat învățământului și culturii, ca profesor universitar, scriitor, om de cultură și politician. A considerat educația ca mijlocul principal de emancipare a națiunii, factorul dezvoltării și al progresului. Întreaga lui activitate și operă sunt luminate de această viziune și de această credință întemeietoare, prin care a contribuit la edificarea României Moderne. Contribuția lui de mare complexitate și importanță la dezvoltarea țării l-au impus pe Titu Maiorescu în conștiința contemporanilor și a istoriei drept: „fondatorul culturii și civilizației românești moderne”.
Născut la 15 februarie 1851, Spiru Haret, a urmat studii în matematică și fizică la Sorbona, la nivel de licență și doctorat. A fost profesor la Universitatea din București și membru al Partidului Conservator. A avut o activitate prodigioasă ca profesor universitar în domeniul matematicilor. A fost ministru al Instrucțiunii Publice și al Cultelor în trei mandate, de-a lungul cărora a avut o contribuție fundamentală la modernizarea învățământului românesc. De-a lungul activității sale de ministru și sub directa sa îndrumare, în România au fost construite peste 2000 de școli, care au funcționat de-a lungul secolului XX, unele dintre ele continuându-și existența și astăzi. A fost numit de către contemporani, cu apreciere și recunoștință, „omul școlii” și astfel a rămas în posteritate. Prin opera lui de construcție și dezvoltare a sistemului educațional, de luminare a poporului prin învățătură și știință de carte, Spiru Haret este considerat „întemeietorul învățământului românesc modern”.
În directă legătură cu semnificațiile sale complexe, legate de cele două personalități ale educației și civilizației românești, 15 februarie a fost consacrată prin lege Ziua Națională a Lecturii. Cartea și lectura rămân mijlocul esențial al studiului și învățării, al formării intelectuale, spirituale și morale, al dezvoltării și evoluției. Cartea și știința de carte, lectura și educația au fost, sunt și trebuie să rămână căile dezvoltării individului și societății. Este lecția pe care ne-au ținut-o prin propriul exemplu cei doi titani ai educației și culturii, împreună cu generațiile lor, care au construit România Modernă. Și în Era Tehnologiei Digitale și a Inteligenței Artificiale, cartea și lectura trebuie să-și păstreze rolul de suport și mijloc al dezvoltării.
La împlinirea a 185 de ani de la nașterea lui Titu Maiorescu, Universitatea Titu Maiorescu din București își omagiază mentorul și patronul spiritual, își reafirmă misiunea de a educa și forma tinerele generații la cele mai înalte standarde și angajamentul pentru educație și cercetare de calitate. La împlinirea a 35 de ani de existență, pe 23 aprilie 2025, Universitatea care poartă, programatic, numele lui Titu Maiorescu este o instituție de învățământ superior complexă și comprehensivă, care reunește în structura sa o largă diversitate de programe academice clasice și moderne, la nivel de licență, masterat, doctorat și studii postuniversitare. Construită pe fundamentul universității europene, deschisă spre nou, digitalizare, inovare și avangardă, conectată la evoluțiile științei și culturii în Era Cunoașterii și Inteligenței Artificiale, Universitatea Titu Maiorescu este una dintre universitățile de calitate ale României, recunoscută ca atare la nivel național și internațional. Un argument incontestabil al statutului și calității Universității Titu Maiorescu îl constituie prezența sa în Metaranking-urile realizate la nivel național, între primele 30 de universități ale țării, unica universitate particulară inclusă în aceste prestigioase clasamente.
Prin misiunea sa instituțională, prin programele de educație și cercetare, prin întreaga activitate desfășurată în amfiteatre, săli de curs și laboratoare, prin manifestările științifice și culturale, prin promovarea lecturii, studiului și cercetării, a curiozității și dorinței de a descoperi, a gândirii critice, a creativității și originalității, a valorilor eticii și integrității academice, prin deschiderea către nou, Universitatea Titu Maiorescu pune în aplicare testamentul lui Titu Maiorescu privitor la rolul fundamental al educației în formarea noilor generații și în dezvoltarea țării. Lecția fondatorilor, a unor personalități precum Titu Maiorescu și Spiru Haret, spiritul lor vizionar și constructiv trebuie asumate și urmate în procesul de edificare, în continuare, a României Europene în Era dezvoltării prin Cunoaștere a umanității. Este o lecție asumată de Universitatea Titu Maiorescu sub auspiciile spiritului maiorescian.
Biroul de Comunicare și Relații Publice al Universității Titu Maiorescu din București
15.02.2025