Universitatea Titu Maiorescu – 35 de ani de la înființare

O Universitate de vocație europeană,

sub semnul excelenței și al performanței

 

În data de 23 Aprilie 2025, Universitatea Titu Maiorescu din București a celebrat împlinirea a 35 de ani de existență. Înființată în anul 1990, după întoarcerea țării la valorile democrației și la vocația ei europeană, Universitatea Titu Maiorescu a parcurs un proces continuu al edificării și dezvoltării.

O Universitate europeană cu vocația viitorului

Astăzi, Universitatea care poartă numele fondatorului culturii și civilizației românești moderne, Titu Maiorescu este una dintre universitățile emblematice ale României, definită de principiile și valorile academice care au edificat educația, cultura și civilizația Europei, de calitatea și complexitatea studiilor, de excelență în educație și cercetare, de perspectivele pe care le oferă absolvenților în dezvoltarea profesională. Un argument incontestabil al statutului instituțional îl constituie situarea constantă a Universității Titu Maiorescu între primele 30 de universități ale țării, dintr-un total de 86 de instituții de învățământ superior, în Metaranking-urile oficiale care ierarhizează cele mai bune universități românești. În aceste clasamente, Universitatea Titu Maiorescu este singura universitate particulară comprehensivă dintre instituțiile selectate după criteriul calității și al vizibilității internaționale.

Construită pe fundamentul Universității clasice europene, având în structură atât programe de studii din tradiția Almei Mater, cât și specializări noi, de avangardă, Universitatea Titu Maiorescu este ancorată în prezent și conectată la spiritul timpului și la evoluțiile rapide din Era Tehnologiei Digitale, participând la dezvoltarea societății și la edificarea viitorului prin Cunoaștere. Într-o definiție sintetică, Universitatea care pune în operă Testamentul lui Titu Maiorescu, al emancipării și dezvoltării prin Educație, Știință și Cultură, este o Universitate europeană cu vocația viitorului, implicată activ în construirea acestuia.

Programul de celebrare a 35 de ani de la înființare, sub egida UTM 35, se derulează de-a lungul întregului an universitar și cuprinde o serie de manifestări academice, unele deja desfășurate, altele pe agenda aniversară. Între acestea, se află:

  • Zilele Creativității Maioresciene, eveniment dedicat spiritului critic și creativ al patronului spiritual al universității, Titu Maiorescu, și promovării creativității în rândul studenților și al noilor generații;
  • Adunări Festive în cadrul fiecărei facultăți a Universității, cu participarea cadrelor didactice, a reprezentanților studenților, a absolvenților și a partenerilor instituționali. În cadrul Adunărilor festive, organizate de fiecare dintre cele 10 facultăți ale Universității, au fost decernate diplome și medalii aniversare unor personalități emblematice pentru domeniile de specialitate, reprezentante ale unor instituții partenere ale facultăților, și cadrelor didactice.
  • Lansarea „Heritage of the Elites”, prima colecție aniversară de NFT-uri din mediul universitar românesc, creată de Universitatea Titu Maiorescu și mintată prin platforma ICI D|SERVICES – un pas important în direcția integrării educației în ecosistemul digital Web3.

23 Aprilie 2025 – Ziua Universității Titu Maiorescu, aniversarea a 35 de ani de existență

Pe 23 Aprilie, de Ziua Universității Titu Maiorescu, suprapusă în mod simbolic cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, au avut loc două evenimente pline de semnificații academice și culturale: Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Prof. Univ. Dr. Ing. Eusebiu Catană și Concertul Aniversar susținut de Ansamblul Violoncellissimo.

Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Prof. Univ. Dr. Ing. Eusebiu Catană

În Sala Senatului, în prezența unui public select, format din conducerea Universității Titu Maiorescu, membri ai corpului academic, personalități ale lumii științifice și culturale și ale vieții publice, Universitatea Titu Maiorescu a conferit titlul de Doctor Honoris Causa domnului Prof. Univ. Dr. Ing. Eusebiu Catană, într-o ceremonie coordonată de Prof. Univ. Dr. Iosif Urs, Președintele Universității Titu Maiorescu.

Președintele Universității a vorbit, în context, de semnificația complexă a zilei de 23 Aprilie, de sinergia sensurilor teologice și instituționale, într-un elogiu adus biruinței Binelui asupra Răului, a Luminii Cunoașterii asupra Întunericului Ignoranței. Universitatea este, în acest cadru al întâlnirii sensurilor simbolice, o instituție a Luminării prin Știința de Carte, a Biruinței Științei asupra Neștiinței.

Președintele Iosif Urs s-a referit la fondarea Universității și la alegerea numelui Titu Maiorescu pentru aceasta ca la o opțiune care a imprimat un sens al evoluției sub autoritatea unui model de prestigiu. Prof. Univ. Dr. Daniel Cochior, Rectorul Universității, a vorbit despre situarea constantă a Universității Titu Maiorescu între cele mai bune universități din România, conform clasamentelor oficiale, și despre statutul acesteia de Universitate a calității și excelenței în educație și cercetare, angrenată într-un proces continuu de dezvoltare, conectată la evoluțiile cunoașterii și la transformările generate de tehnologia digitală, receptivă la aspirațiile societale și exigențele mediului socio-economic, deschisă spre inovare și orientată, activ și creativ, spre viitor.

La ritualul academic al decernării titlului Doctor Honoris Causa domnului Prof. Univ. Dr. Ing. Eusebiu Catană, din partea Universității, au participat Președintele Prof. Univ. Dr. Iosif Urs, Rectorul Prof. Univ. Dr. Daniel Cochior, Conf. Univ. Dr. Iustin Priescu, Președintele Senatului, și Prof. Univ. Dr. Titi Paraschiv, Prorector în domeniul Cercetării Științifice.

Într-o intervenție substanțială, Prof. Univ. Dr. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, a vorbit despre începuturile Universității Titu Maiorescu, despre marile personalități științifice și culturale care au participat la fondarea și edificarea acesteia. Academicianul Mircea Dumitru a evocat personalitatea exemplară a lui Titu Maiorescu, sub spiritul tutelar al căruia se situează Universitatea care-i poartă numele, o universitate de calitate a României. Domnia sa a afirmat că, având statutul de profesor asociat al Facultății de Psihologie, face parte și din comunitatea academică maioresciană. În cadrul creat de decernarea titlului de Doctor Honoris Causa, Dl Andrei Alexandru, Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare, și-a exprimat opinia că accesul la fondurile pentru cercetare va trebui să depindă numai de valoarea, meritele și performanțele unei instituții, în cazul de față al unei universități, indiferent de statutul juridic al acesteia. De aceste fonduri trebuie să beneficieze inclusiv instituțiile de învățământ superior particulare care întrunesc condițiile calității și performanței. O asemenea viziune deschide perspective importante pentru încurajarea și susținerea valorii și a meritocrației în mediile academice și de cercetare.

Profesorul Eusebiu Catană este o personalitate de anvergură internațională științifică recunoscută pe plan internațional în domeniile telematicii vehiculare, inteligenței artificiale aplicate în transporturi, sistemelor informatice distribuite, IoT, conectivității 5G/6G, logisticii inteligente, siguranței rutiere și standardizării internaționale. Este profesor asociat la patru universități europene de prestigiu: KU Leuven, Vrije Universiteit Brussel, TU Delft și University of Applied Sciences Geneva.

În partea a doua a evenimentului din Sala Senatului, Președintele Universității a conferit Diploma și Medalia Aniversară ale Universității Titu Maiorescu unor personalități ale mediului academic și ale vieții publice, reprezentanților unor instituții de marcă, partenere ale Universității Titu Maiorescu în activitățile științifice, de cercetare și în internship-urile realizate în vederea pregătirii de specialitate a studenților pentru integrarea pe piața forței de muncă, partenerilor instituționali care au susținut constant dezvoltarea Universității și consolidarea rolului său în spațiul educațional românesc.

Concertul Aniversar susținut de Ansamblul Violoncellissimo

Celebrarea a 35 de ani de existență a Universității Titu Maiorescu a culminat, în aceeași zi a semnificațiilor speciale, 23 Aprilie, cu un Concert Aniversar susținut de Ansamblul Violoncellissimo. Evenimentul a avut loc în Aula Magna, începând cu ora 18.00, în fața unui public numeros, care a vibrat de bucuria aniversării și frumusețea muzicii.

Anasamblul Violoncellissimo, înființat și condus de Prof. Univ. Dr. Marin Cazacu, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București și Directorul General al Filarmonicii „George Enescu”, format din studenți și absolvenți ai celebrei Universități bucureștene, a susținut un concert din lucrări clasice și contemporane, în interpretări specifice violoncelului și în prelucrări creative, inovative, unele în lecturi postmoderne și avangardiste ori în spectaculoase formule fusion, care au fermecat și entuziasmat publicul. Concertul s-a constituit într-un act de omagiere artistică a Universității aflate sub patronajul spiritual al lui Titu Maiorescu, într-un elogiu adus muzicii și, nu în ultimul rând, educației, creativității și originalității, având în vedere că interpreții și maestrul lor, profesorul Cazacu, reprezintă o Universitate emblematică a României, Conservatorul, cu numele clasic, Universitatea Națională de Muzică, sub actuala titulatură.

În final, Președintele Universității Titu Maiorescu, Profesorul Iosif Urs, a decernat Diploma de Excelență și Medalia Aniversară ale Universității atât Maestrului Prof. univ. dr. Marin Cazacu, cât și Ansamblului Violoncellissimo.

 

Biroul de Comunicare și Relații Publice al Universității Titu Maiorescu din București

24.04.2024