Universitatea Titu Maiorescu – 35 de ani de la înființare
Facultatea de Științele Educației, Comunicare și Relații Internaționale celebrează excelența în educație și spiritul maiorescian
În data de 2 Aprilie 2025, cu prilejul împlinirii a 35 de existență a Universității Titu Maiorescu din București, s-a desfășurat Adunarea Generală Festivă a Facultății de Științele Educației, Comunicare și Relații Internaționale. Evenimentul, care a deschis seria manifestărilor dedicate aniversării a 35 de ani în Universitate, a avut loc în Aula Magna, începând cu ora 12.00, în prezența unui public impresionant, format din cadre didactice și de cercetare, studenți, masteranzi și elevi de liceu, fiind onorat și de participarea unor invitați speciali. La prezidiu s-au aflat: Prof. univ. dr. Iosif Urs, Președintele Universității, Prof. univ. dr. Daniel Cochior, Rectorul Universității, Prof. univ. dr. ing. Iustin Priescu, Președintele Senatului, Prof. univ. dr. Smaranda Angheni, Vicepreședinte, Prof. univ. dr. Valentin Pau, Vicepreședinte, Prof. univ. dr. Titi Paraschiv, Prorector, Prof. univ. dr. Sorin Ivan, Decanul Facultății de Științele Educației, Comunicare și Relații Internaționale.
După deschiderea evenimentului, în cadrul căreia au răsunat acordurile Imnului Național și ale Imnului academic Gaudeamus Igitur, Decanul Sorin Ivan a prezentat Facultatea de Științele Educației, Comunicare și Relații Internaționale, istoria și devenirea acesteia de la înființare până azi, structura, domeniile și programele de studii, coordonatele și obiectivele dezvoltării. Facultatea are următoarea structură: Programe de licență – Comunicare și Relații Publice, Relații Internaționale și Studii Europene, Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar; Programe de masterat – Comunicare Instituțională și Management Organizațional, Relații Internaționale și Cooperare Strategică; Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic; Cursuri Postuniversitare – Integrarea și incluziunea în sistemul de învățământ a copiilor cu CES, Puericultura – dimensiune a educației antepreșcolare; Programul Pregătitor de Limba Română pentru Cetățeni Străini. Facultatea asigură, de asemenea, predarea limbilor străine și a disciplinei Educație Fizică la nivelul întregii Universități și, prin Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic, pregătirea didactică a viitorilor profesori, atât din cadrul, cât și din afara Universității Titu Maiorescu. Prin complexitatea și diversitatea structurii sale, FSECRI acoperă trei domenii fundamentale de studii: Științe ale Educației, Științe Socio-umane și Științe Umaniste. Profesorul Sorin Ivan a expus liniile și perspectivele de evoluție ale Facultății și, în context, a făcut referire la importanța educației de calitate, a științei, culturii și cunoașterii ca factori ai dezvoltării.
Președintele Prof. univ. dr. Iosif Urs a vorbit despre Titu Maiorescu, spiritul maiorescian și importanța legatului spiritual și moral al mentorului Universității pentru dezvoltarea acesteia și pentru evoluția învățământului superior românesc în ansamblu. Rectorul Prof. univ. dr. Daniel Cochior a realizat portretul instituțional al Universității la împlinirea a 35 de ani, a reliefat statutul acesteia de Universitate de elită, certificat de prezența ei constantă în Metaranking-urile naționale, care ierarhizează cele mai bune universități românești. În același cadru, s-a referit la Facultatea de Științele Educației, Comunicare și Relații Internaționale, apreciind evoluția și perspectivele de dezvoltare ale acesteia. Au susținut alocuțiuni: Prof. univ. dr. ing. Iustin Priescu, Președintele Senatului, privitor la rolul capital al implicării tehnologiei digitale în activitatea UTM, Prof. univ. dr. Smaranda Angheni și Prof. univ. dr. Valentin Pau, Vicepreședinți, referitor la fondarea și evoluția Universității, Prof. univ. dr. Titi Paraschiv, Prorector, pe tema importanței cercetării științifice ca factor de dezvoltare și situare a Universității în spațiul academic românesc și internațional. Din cadrul Facultății, au mai luat cuvântul Prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, directorul Departamentului Relații Internaționale și Studii Europene, și Prof. univ. dr. Puiu Mihai, Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic, precum și reprezentanții studenților și ai cursanților din Programului Pregătitor de Limba Română pentru Cetățeni Străini, care au vorbit despre calitatea studiilor în Universitatea Titu Maiorescu și perspectivele deschise de acestea.
Facultatea de Științele Educației, Comunicare și Relații Internaționale a oferit Diploma și Medalia Aniversară ale Universității Titu Maiorescu unor invitați speciali și instituțiilor reprezentate de aceștia: Prof. univ. dr. Dumitru Borțun (SNSPA, Președintele Juriului de Onoare al Asociației Române de Relații Publice), Bogdan Chirieac (jurnalist, analist politic, DC News), Sorin Stanciu (președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), reprezentat de Dr. Marian Nencescu, Costin Mitache (Directorul General al Asociației Municipiilor din România), Prof. univ. dr. Traian Chebeleu (diplomat, cadru didactic al FSECRI), Prof. univ. dr. Ion Diaconu (diplomat, cadru didactic al FSECRI). Diploma și Medalia Aniversară ale Universității au fost oferite, în continuare, cadrelor didactice ale Facultății de Științele Educației, Comunicare și Relații Internaționale pentru activitatea depusă și contribuția acestora la dezvoltarea Facultății.
Manifestarea a cuprins și un recital muzical, susținut de Emanuela Ioniță, studentă, anul IV, pian, la Universitatea Națională de Muzică, și Damian Radu Florescu, student, anul III, vioară, la aceeași prestigioasă Universitate.
Adunarea Generală Festivă a Facultății de Științele Educației, Comunicare și Relații Internaționale a oferit cadrul celebrării Universității la 35 de ani de existență și al reasumării misiunii Facultății și a procesului de dezvoltare a acesteia. În esență, manifestarea a constituit un elogiu adus excelenței în educație și cercetare, rolului cunoașterii în dezvoltare și evoluție, sub auspiciile spiritului maiorescian, în acordurile finale ale capodoperei beethoveniene Oda Bucuriei, Imnul Uniunii Europene.
Biroul de Comunicare și Relații Publice al Universității Titu Maiorescu din București
03.04.2024