Tips and Tricks pentru o sesiune de nota 10
Înaintea examenului:
- Alocă-ți suficient timp pentru învățare.
Nu aștepta până în ultimul moment. Chiar dacă unii studenți reușesc sa învețe mai bine sub presiune, cu o zi înainte de examene, cei mai mulți nu pot reține informația în acest mod, prin urmare nu este cea mai bună metodă de a aborda pregătirea pentru un examen. Pentru o gestionare cât mai eficientă a programului de studiu, fă-ți o planificare a examenelor și a timpului de care ai nevoie să înveți pentru fiecare. Prioritizează în ordinea complexității. Pentru examenele mai grele, alocă un timp mai îndelungat pentru învățare, însă nu concentrat. De exemplu, dacă tu crezi că 6 ore sunt suficiente pentru a avea încredere că iei nota dorită la un examen, împarte cele 6 ore pe zile (cate 2 ore de studiu + timp alocat reamintirii informației prin raportare la suportul de curs). Informația se reține mai bine dacă îi oferi timp de procesare. 6 ore în două săptămâni sunt mai eficiente decât 6 ore consecutive cu o zi înainte de examen.
2. Organizează-ți spațiul destinat învățării
Asigură-te ca ai spațiu suficient pentru a-ți întinde manualele, suportul de curs, notițele și alte materiale necesare. Alege-ți un loc în care te simți confortabil (un fotoliu, canapea, scaun sau chiar pe podea dacă asta te face să te simți bine) și ai grijă ca încăperea să fie aerisită și luminată corespunzător (de preferat cu lumină naturală pentru a nu obosi ochii). Atenție la postura corpului. Orice stare de disconfort fizic afectează capacitatea de concentrare. Încearcă să scapi de toate distragerile și asigură-te că te simți cât mai confortabil și capabil să te concentrezi pe cât de mult posibil. Pentru unii, acest lucru poate însemna liniște aproape completă, pentru alții ajută o muzică de fundal. Unii dintre noi au nevoie ca spațiul să fie curat și ordonat pentru a se concentra, în timp ce alții se concentrează într-un mediu mai aglomerat. Gândește-te la ce funcționează pentru tine și acționează în consecință.
3. Folosește-te de scheme și grafice.
Materialele vizuale pot ajuta la revizuirea informației și contribuie la o mai bună înțelegere prin evidențierea legăturilor între idei. După parcurgerea unui material notează schematic tot ce ai reținut iar apoi caută lacunele, reia informația și completează cu informațiile lipsă. Mai aproape de examen încearcă să iți reproduci notițele prin diagrame, scheme sau desene care scot în evidență ideile principale și legăturile dintre ele. Prezentarea ideilor în acest format scurt te poate ajuta să iți amintești rapid tot ce trebuie să știi în timpul examenului, deoarece o astfel de imagine schematică este mai ușor de memorat.
4. Prezintă și altora ce ai învățat.
Alege-ți un partener de studiu, o persoană căreia să îi explici materia parcursă pentru a verifica în ce masură ai înțeles ce ai studiat. Cu cât reușești să explici pe înțelesul său, cu atât iți dai seama cât de bine pregatit ești pentru examen, crescându-ți încrederea în tine. Un astfel de exercițiu te va ajuta să iți pui ideile în ordine și să identifici eventuale lacune, asupra cărora este necesar să revii.
5. Ia pauze regulate.
Studiile au arătat că pentru păstrarea pe termen lung a cunoștințelor, pauzele regulate ajută cu adevărat, așa că dezvoltă o rutină de studiu care să funcționeze pentru tine. Dacă studiezi mai bine dimineața, începe devreme înainte de a lua o pauză la prânz. Sau, dacă ești mai productiv pe timp de noapte, ia o pauză mai mare mai devreme, astfel încât să fii odihnit pe timpul serii. Încearcă să nu te simți vinovat dacă, atunci când obosești, lași materialele de studiu și ieși afară, să te bucuri de soare. Vitamina D este importantă pentru un creier sănătos și productiv.
6. Mănâncă sănătos.
Ceea ce mănânci poate avea într-adevăr un impact asupra nivelurilor de energie și asupra concentrării, așa că ține-te departe de mâncarea grasă. Menține-ți corpul și creierul bine alimentate, alegând alimente hrănitoare despre care s-a dovedit că ajută la concentrare și memorie, cum ar fi peștele, nucile, semințele, iaurtul și afinele.
7. Hidrartează-te.
A fi bine hidratat este esențial pentru ca creierul tău să funcționeze cât mai bine. Asigură-te că bei multă apă pe tot parcursul perioadei de învățare și, de asemenea, în ziua examenului.
8. Somnul este esențial.
Asigură-te că în noaptea de dinaintea examenului ai toate condițiile necesare pentru un somn odihnitor. Mergi devreme la culcare și nu sta în fața ecranelor înainte de somn. (TV, laptop, telefon etc).
În ziua examenului:
Planifică-ți detaliat ziua examenului.
Asigură-te că ai pregătit din timp tot ce este necesar pentru examen. Reamintește-ți regulile impuse de profesor, pregătește-ți echipamentele tehnice (dacă examenul este online: conexiunea la internet, camera web, update-urile care îți pot afecta funcționarea calculatorului/laptopului etc.), stabilește-ți timpul necesar pentru a ajunge la facultate, dacă examenul este cu prezență fizică, în așa fel încât să ajungi în timp util. Nu este benefic să adaugi un stres suplimentar în ziua examenului. Ia o masă sănătoasă înainte de test, bazată pe alimente care vor oferi o eliberare lentă de energie pe tot parcursul zilei. Zahărul poate părea atrăgător, dar nivelul de energie se va prăbuși o oră mai târziu. Îmbracă-te cu ceva confortabil. Nu intra în conversații despre examene chiar înainte de începere. Ai încredere în cunoștințele tale.
În timpul examenului:
Concentrează-te.
Citește fiecare întrebare încet și cu atenție. Subliniază cuvintele cheie. Gândește înainte de a scrie și asigură-te că răspunzi la întrebarea care este pusă de fapt, nu la cea la care te-ai simți mai pregătit să răspunzi. Fii atent la timpul alocat. Alocă cinci minute la sfârșit pentru a citi cu atenție răspunsurile date.
După examen
Relaxează-te!
Nu discuta cu colegii despre ce ați făcut la examen. Asta nu schimbă cu nimic rezultatul. Alocă-ți timp pentru relaxare și reîncărcarea bateriilor pentru următorul examen.
Baftă în sesiune!