Proiect ESauSS
Antreprenoriatul social în serviciul societății
Context
Evoluția economiei sociale în Europa Centrală și Orientală (ECO) și percepția acesteia au avut o traiectorie particulară ca obiect al științei, cercetării științifice și practicii economice, datorită istoriei țărilor din regiune, marcată de importante rupturi ideologice, politice și economice. Aprofundarea unei reflecții contextualizate privind economia și antreprenoriatul social pentru a contribui la schimbarea percepției sectorului, la o mai bună conștientizare a contribuției sale potențiale la dezvoltarea națională și regională și la realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile, (ODD),este de mare utilitate șiîn consens cu eforturile europene și naționale în acest domeniu.
Obiectivele
Proiectul ESauSS își propune să consolideze competențele pedagogice și operaționale în antreprenoriatul social într-o viziune integrativă, prin mobilizarea profesorilor-cercetători din regiunea Europei Centrale și Orientale în reflecția științifică, producerea de cunoștințe și diseminarea acestora. Având ambiția de a ieși din conformismul ambiant, proiectul propune o problematică de actualitate și o abordare academică, capabile să mobilizeze teorii științifice de referință, cunoștințe și instrumente practice valabile, contextualizate și operaționale, în atenția comunității academice, precum și a profesioniștilor din sector.
Activitățişi rezultate :
Proiectul include o serie de activități decercetare, de formare,de comunicări şi schimburi științifice, care trebuie văzute în sinergia și înlănțuirea lor iterativă. Rezultatele anvizajate sunt :
- un studiu științific privind percepția economiei sociale și a antreprenoriatului social în mediul academic al regiunii, interesului pentru acest domeniu ca obiect al științei;
- o cercetare documentară privind starea antreprenoriatului social în România și Bulgaria și cadrul de reglementare a acestuia. Rezultatele acestor studii vor servidrept bază pentru definirea conținutului celorlalte activități ale proiectului;
- două conferințe internaționale;
- o sesiune de formare de formatori în domeniul economiei sociale șial antreprenoriatului social (în limba franceză);
- două sesiuni de formare pentru studenții, în domeniul economiei sociale șial antreprenoriatului social (în limba româna şibugară);
- unarticol științific și o carte având ca titlu „Antreprenoriatul social: perspectivă multidisciplinară. De la teorie la acțiune”
Abordare
Toate activitățile proiectului se vor concentra pe înțelegerea modului de funcționare şi de guvernanță sectorială, pe interpretarea obiectivă și contextualizată a avantajelor, riscurilor și a posibilelor devieriale sectorului economiei sociale,pe operaționalizarea conceptuală și, mai ales, pe transferul de cunoștințe în practica economică şi socială.
Impact
Acest proiect va conduce la îmbogățirea epistemică a unui domeniu al științei economice șimanageriale, cel al economiei sociale,considerat de specialiști şi de instituțiile europene ca un al „treilea” sector de activitate (pe lângă sectorul public şi privat) și, după caz, la perenizarea unui cursuniversitar în acest domeniu. Această abordare este menită să deschidă noi căi de integrarea tinerilor absolvenți pe piața muncii, conjugate cu o mai bună satisfacere a interesul public.
Inițiatorul proiectului:
Universitatea Titu Maiorescu din București
Parteneri :
Agenția Universitară a Francofoniei în Europa Centrală şi Orientală
Noua Universitate Bulgară, Sofia, Bulgaria
Universitatea Valahia, Târgoviște, România
Asociația Valahia pentru Educație și Știință (AVES), România
Africa vision commun chalenges, Burkina Faso, Africa de Vest
- Proiect Erasmus+ No: 2018-3-PL01-KA205-061203 – “Education and Experience Exchange” (Educație și schimb de experiență)
- Orizont 2020 – Cooperarea Judiciară în vederea sprijinirii Redresării Economice în Europa (JCOERE)
- Proiectul P_37_794 – ”Terapia pacientilor cu diabet zaharat cu celule autologe obtinute prin transdiferentierea celulelor hepatice Dia-Cure”
- Proiect Erasmus+ No: 2016-1-BG01-KA203-023754 – Open Mind
- Proiect POSDRU/161/2.1/G/139724 – “Practică competitivă pentru viitor în domeniul Științelor Juridice”
- Proiect POSDRU/32/3.1./G/37316 – “Tineri antreprenori în spaţiul european. Promovarea culturii şi dezvoltarea competenţelor antreprenoriale la studenţii universităţilor private şi publice din Bucureşti prin parteneriat transnaţional – TASE”
- Proiect POSDRU/160/2.1/S/137360 – “Start în carieră – Bune practici europene în consilierea profesională a studenţilor români”
- Proiect POSDRU/160/2.1/S/142018 – “Tineri mai pregătiți pentru provocările pieței muncii – Consiliere profesională și stagii de practică pentru studenți”
- Proiect POSDRU/161/2.1/G/138653 – “INvață să-ți ConstruieștI SIngur Viitorul! (INCISIV)”
- Absolvenţii şi Piaţa Muncii
- Proiect POSDRU ID 61289
- Proiect POSDRU ID 77082
- Proiect POSDRU ID 79073
- PO DCA SMIS: 30342
- Prevenirea corupţiei în educaţie prin informare, formare şi responsabilizare
- Programul de formare ”Prevenirea corupției în educație prin informare, formare și responsabilizare”
- Seminarul naţional “Dezvoltarea strategiei anticorupţie în educaţie”
- Achiziții publice
- Pagina web a proiectului
- Newsletters: Numărul 1 Numărul 2 Numărul 3
- Campania “Învățământul românesc nu este de vânzare”
- Materiale de studiu
- Politici publice anticorupție
- Dezbateri regionale
- Galerie foto de la activități și evenimente