Scurtă prezentare:

În data de 10 mai 2018 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului dr. Dorin Comaniciu, vicepreşedintele Medical Imaging Technologies, Siemens Healthcare, Princeton, SUA.

Biografie:

Domnul Dr. DORIN COMANICIU este cercetător de prestigiu în domenii de vârf ale informaticii: Computer Vision, Medical Imaging şi Machine Learning, având o contribuţie excepţională la dezvoltarea imagisticii medicale şi la aplicarea inteligenţei artificiale în domeniul sănătate. Este deţinătorul a 260 de brevete de invenţie SUA şi a 483 de brevete de invenţie internaţionale. Domnia sa se bucură de un larg prestigiu nu numai în România şi SUA, ci la nivel global.

Scurtă prezentare:

Joi, 10 decembrie 2015 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa Preafericirea Sa Părintele Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Biografie:

PREAFERICIREA SA PĂRINTELE DANIEL este profesor universitar doctor în teologie, din anul 1980 domnia sa activând ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveția (în perioada 1986-1988 fiind și director adjunct), fiind apoi și profesor asociat la Geneva și Fribourg (Elveția). A fost ales PC Protosinghel. Dr. Daniel Ciobotea este ales, la propunerea IPS Mitropolit Nicolae Corneanu, în rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul “Lugojanul”, fiind hirotonit întru arhiereu în Catedrala Ortodoxă din Timișoara la 4 martie 1990, iar apoi fiind înscăunat ca arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Din anul 1992 este Profesor de Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității Al. I. Cuza din Iași. A participat la peste 200 de simpozioane, congrese și conferințe teologice internaționale, aducând contribuții importante în rezolvarea problemelor dezbătute în cadrul acestor întruniri. De asemenea, a publicat peste 500 de studii, articole, cuvântări și prefețe în limba română, peste 100 de studii și articole în limbile franceză, engleză și germană în reviste și volume colective din străinătate. Patriarhul Daniel este și autorul unor cărți teologice de o importanță deosebită, precum și deținător a numeroase distincții precum: Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, ca o încununare a tuturor contribuțiilor sale, membru de onoare al Academiei Române, Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin și al orașului Negrești-Oaș, Doctor Honoris Causa al Universității „Eftimie Murgu” din Reșița precum și al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia.

Scurtă prezentare:

Joi, 9 mai 2019 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. dr. Spyridon Flogaitis, profesor de Drept Administrativ la Facultatea de Drept a Universității Naționale și Capodistriane din Atena și director al Organizației de Drept Public European.

Biografie:

Domnul prof. dr. SPYRIDON FLOGAITIS este una dintre puținele personalități străine care deține cea mai înaltă distincție civilă și militară franceză Legiunea de Onoare (Légion d’honneur), după ce a primit gradul de Chevalier. De asemenea, domnia sa este Cavaler al Ordinul Național de Merit al Republicii Italiene, cel mai mare ordin de rang cavaleresc. Domnul profesor este și un politician recunoscut, ocupând funcția de ministru în Ministerul de Interne al Administrației Publice şi Descentralizării din Republica Elenă, pentru care a asigurat de două ori interimatul în 2007 și 2009, precum și funcția de Ministru adjunct pentru Afaceri Europene al Greciei. În plan juridic, în calitate de fost avocat de mare prestigiu și apoi judecător al curții supreme de drept administrativ din Grecia (Consiliul de Stat), fost președinte al Tribunalul Administrativ al ONU, fost vicepreședinte al Camerei de Apel a Agenției Spațiale Europene și fost director al Centrul de Drept Public European (EPLC)  încă de la înființarea lui în 1985, acesta participat la numeroase seminarii și congrese internaționale de drept administrativ și a publicat un număr mare de articole și cărți cu conținut juridic, fiind în prezent director al Organizației de Drept Public European, instituție ce a înlocuit EPLC în anul 2007.

Scurtă prezentare:

În data de 22 aprilie 2015 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. José Manuel Sobrino-Heredia – profesor de Drept Internațional Public, șef al catedrei de Drept Comunitar Jean Monnet, șeful Centrului european de excelență Jean Monnet și director al Institutului universitar de studii europene „Salvador de Madariaga” de la Universitatea din A. Coruña.

Biografie:

Domnul JOSÉ MANUEL SOBRINO-HEREDIA este doctor în drept al Universității din Santiago de Compostela. Timp de șase ani a fost avocat (Référendaire) al Curții de Justiție a Uniunii Europene din Luxemburg. De asemenea, domnia sa a fost vicepreședinte și președinte al Asociației Spaniole a Profesorilor de Drept Internațional și Relații Internaționale, Prim-Vicepreședinte al Asociației Internaționale de Drept Maritim (Franța), profesor invitat la diferite universități americane și europene, inclusiv: Universitatea de Științe Sociale din Toulouse, Universitățile din Pittsburgh, Perpignan, Universitatea LUISS Guido Carli, Roma. Este expert și consultant internațional în organizații internaționale, agenții naționale și statale (în UE, Canada, Bulgaria, Spania, Estonia, Guatemala, Lituania, Peru, Columbia, Bolivia, Ecuador, Venezuela, Polonia, România etc.).

În plus, este membru a numeroase consilii științifice și cercetător principal în peste 25 de proiecte de cercetare, finanțate de diferite instituții publice (regionale, naționale și europene), precum și membru al comitetelor de redacție sau al comitetelor consultative a numeroase publicații spaniole de drept internațional, fiind autor a numeroase cărți și articole publicate în diferite limbi, pe probleme legate de dreptul internațional public și de Dreptul Uniunii Europene. Domnia sa deține diferite premii și distincții, inclusiv Premiul pentru cercetare Galiția și profesor onorific al Universității din Vigo.

Scurtă prezentare:

Joi, 23 noiembrie 2017 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului E.S. Dr. Herman Berkovits, Consulul Onorific al României în Israel.

Biografie:

Domnul E.S. Dr. HERMAN BERKOVITS este o personalitate marcantă a lumii contemporane în domeniul ştiinţelor medicale și se bucură de prestigiu atât în Israel, cât şi la nivel internaţional. Ca recunoaştere a valorii activităţii sale profesionale, domnul doctor a fost desemnat, din anul 2009, medicul personal al premierului Benjamin Netanyahu. Originar din România, născut în Maramureş, în Târgu-Lăpuş, absolvent al Facultăţii de Medicină a Universităţii din Cluj, domnia sa desfăşoară, în acelaşi timp, o activitate continuă pentru dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre România şi Israel. Ca urmare a eforturilor susţinute în acest sens, în data de 15 aprilie 2015, domnul doctor a fost numit Consul Onorific al României în Israel.

Scurtă prezentare:

Luni, 23 mai 2016 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Hans Lenk – sportiv de performanță german (caiac canoe) care a concurat pentru Echipa Unită a Germaniei la Jocurile Olimpice de vară din 1960 și profesor emerit de filozofie.

Biografie:

Domnul Lenk este profesor emerit de filozofie la Institutul de Tehnologie Karlsruhe (KIT), Universitatea din Karlsruhe, Germania. De asemenea, a fost profesor asociat invitat  și profesor onorific în Argentina, Austria, Brazilia, Chile, Ungaria, India, Japonia, Norvegia, Rusia, Elveția, Venezuela și Statele Unite, inclusiv la distinsele Universități din Illinois, Massachusetts și  TCU, Texas. Printre funcțiile domniei sale se numără: Președinte fondator al Societăților filozofice bilaterale din Argentina, Chile, Ungaria, România și Societatea Germano-Rusă de Filozofie a Științei și Tehnologiei, membru fondator și președinte al Asociației Internaționale de Filosofie Sportivă, membru al Academiei Ruse de Știință din Moscova,  al Academiei Internaționale pentru Filozofia Științelor și al Institutului Internațional de Filozofie, Paris, membru de onoare: Secția Filozofie a Academiei Române și al Academiei Mondiale de Litere. Iar, printre importantele sale realizări sportive se numără: 4 campionate germane, 9 campionate internaționale și 2 campionate europene la canotaj, fiind medaliat cu aur olimpic în echipajul de opt vâsle la Jocurile Olimpice de la Roma, este co-fondator și antrenor a 3 Campionate germane, având la activ o medalie europeană de argint și un Campionat Mondial câștigat.

Scurtă prezentare:

În data de 12 mai 2016 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Joël Monéger – Profesor de Drept Privat, catedra Jean Monnet a Universității Dauphine, Paris.

Biografie:

Domnul JOËL MONÉGER este profesor emerit al Universității Paris-Dauphine, catedra Jean Monnet, conducând această catedră, precum și director onorific al Institutului Droit Dauphine. Profesorul Monéger susține cursuri în Universitatea Paris-Dauphine din anul 2001 și până în preznet, dar a mai susținut cursuri și la Universitatea din Orleans în perioada 1984-2001, la Universitatea Hassan II, Casablanca, Maroc și este fost vicepreședinte al Ascola.

Domnia sa este un profesor de Drept privat cu experiență didactică vastă în Franța și în multe alte țări (SUA, Spania, Argentina, Germania, Maroc și Africa, cu predare în limba franceză). De asemenea, este consultant pentru „închirieri comerciale” și probleme europene de drept al concurenței. Este fost director al Școlii Doctorale, fost director al programului de master de Drept European și Internațional al Afacerilor, decan de onoare al Facultății de Drept, Economie și Management din cadrul Universității din Orleans și profesor asociat invitat al Facultății de Drept a Universității Saint Louis, Missouri (SUA) unde predă anual cursul de Drept European, precum și al Universității Autonome din Madrid, unde susține conferințe despre dreptul la liberă circulație în UE cu privire la circulația de produse, persoane, etc. și conferințe de drept de concentrare.

Scurtă prezentare:

Joi, 28 octombrie 2010 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. Adrian Năstase – fostul prim-ministru al României și fost profesor al catedrei de Drept Public, la Universitatea din București, la Universitatea „Titu Maiorescu” din București și la numeroase alte universități de prestigiu.

Biografie:

Domnul profesor ADRIAN NĂSTASE este o personalitate marcantă a învăţământului superior şi a politicii româneşti. Domnia sa este fost profesor asociat al Universității Panthéon Sorbonne, Paris, în materia Dreptului Internaţional Public, fost conducător de studii la Institutul Internaţional pentru Drepturile Omului, Strasbourg și cercetător ştiinţific al Institutului de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române. În plan politic, printre funcțiile sale se numără cele de Vicepreşedinte și Preşedinte al Camerei Deputaţilor, Deputat al României timp de mai bine de 5 mandate, Prim-ministru al României în perioada 2000 – 2004 și Ministru de externe între anii 1990 – 1992. De  asemenea este autor a numeroase cărți de drept internațional public, dar și de literatură și deține numeroase titluri academice, precum și distincția de Cetățean de onoare al orașului Băile Herculane.

Scurtă prezentare:

Miercuri, 5 decembrie 2018, a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului gl. Lt. (Rz.) dr. ing. cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu, primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic.

Biografie:

Domnul Gl. lt. (rez.) dr. ing. cosmonaut DUMITRU DORIN PRUNARIU este membru de onoare al Academiei Române. A deținut, pe rând, funcțiile de ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Agenției Spațiale Române, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spațiale Europene (ESA).

La 14 mai 1981, Domnul Gl. lt. (rez.) dr. ing. cosmonaut DUMITRU DORIN PRUNARIU a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos”. A petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Scurtă prezentare:

Vineri, 9 mai 2014 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. Norbert Reich – profesor emerit de drept comparat și drept economic european la Universitatea Bremen.

Biografie:

Domnul NORBERT REICH este profesor (Emerit) de comparat și Dreptul economic al UE. Este deținător al  titlului de Dr. Iur. (în anul 1966) din partea Universității din Frankfurt, dar și din partea Universității din Main (în 1972), precum și al  titlului de Dr. h.c. oferit de Universitatea din Helsinki (în 2000).  Domnia sa a susținut studii în drept și științe politice în Frankfurt (Germania), Geneva (Elveția), Universitatea Georgetown, Washington DC (SUA) și la Universitatea Lomonosov din Moscova. Cariera sa include posturi de profesor la Hochschule pentru Wirtschaft und Politik, Hamburg; profesor titular și decan al Facultății de Drept II Hamburg; Director al Zentrum für Europäische Rechtspolitik, Universitatea din Bremen, Decan al Școlii de Drept din Bremen și profesor până la pensionarea sa în anul 2005. De asemenea, a fost profesor invitat la prestigioasele Universitățile din Montpellier, Sydney, Fribourg, Keele, Luzern Vilnius, Leuven, Tartu și Stanford. A fost președinte al ELFA (Asociația Facultăților de Drept European) și al IACCL (International Academy of Commercial and Consumer Law). În plus, domnul profesor Norbert Reich este autorul unui număr mare de publicații, având peste 400 de contribuții la reviste de avocatură.

Scurtă prezentare:

În data de 3 iunie 2016 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa medicului Richard Satava – consilier științific senior la Centrul de comandă și cercetare medicală al Armatei SUA, în cadrul bazei militare Fort Detrick, Maryland.

Biografie:

Domnul este RICHARD SATAVA a fost profesor de chirurgie la Universitatea din Washington Medical Center și consilier științific senior la armatei americane. Pozițiile anterioare ocupate de domnia sa includ funcțiile de profesor de chirurgie la Universitatea Yale și o numire militară în funcția de profesor de chirurgie (USUHS) în Corpul Medical al Armatei SUA, repartizat la secția de  Chirurgie Generală a Centrului Medical al Armatei Walter Reed și manager de programe pentru Tehnologie Biomedicală Avansată la Agenția de proiecte de cercetare avansată (DARPA). Este licențiat în medicină al Universității Johns Hopkins, și al Facultății de Medicină a Universității Hahnemann din Philadelphia; are la activ un stagiu la Clinica Cleveland, făcându-și rezidențiatul în chirurgie la Clinica Mayo. De asemene, a făcut parte din prestigiosul Comitet pentru sănătate, alimentație și siguranță al Oficiului pentru Politică Științifică și Tehnologică al Casei Albe, fiind și membru al comisiilor emergente de tehnologie și educație pentru rezidenți și informatică a Colegiului American de Chirurgi (ACS), fost președinte al Societății de Chirurgi Endoscopici Americani Gastrointestinali (SAGES), fost președinte al Societății de Chirurgi Laparoendoscopici (SLS) și membru al Consiliului guvernatorilor Consiliului Național al examinatorilor medicali (NBME), precum și al mai multor societăți chirurgicale. Este un autor recunoscut cu peste 200 de publicații și capitole de carte în diverse domenii ale tehnologiei chirurgicale avansate, inclusiv Chirurgie în mediul spațial, imagistică video și 3-D, simulare chirurgicală de realitate virtuală, și evaluarea obiectivă a competenței și formării chirurgicale. În cei 23 de ani de chirurgie militară a fost chirurg de zbor activ, candidat astronaut al Armatei, chirurg MASH pentru invazia Grenadei și comandant de spital în timpul Desert Storm, continuându-și totodată practica chirurgicală clinică.

Scurtă prezentare:

În data de 7 decembrie 2017 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului acad. Eugen Simion, preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române și preşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă a Academiei Române.

Biografie:

Domnul academician, profesor universitar EUGEN SIMION este critic şi istoric literar de excepție, personalitate de prestigiu a culturii româneşti. A avut numeroase realizări de-a lungul eminentei şi prodigioasei activități de promovare, pe care domnia sa a desfășurat-o atât în ţară cât şi în străinătate, în calitate de autor, profesor universitar, academician, Preşedinte al Academiei Române pentru două mandate, în perioada 1998-2006, preşedinte şi director de instituţii academice. Una dintre realizările sale culturale de importanţă excepţională o constituie editarea manuscriselor lui Eminescu: cele 45 de caiete ale poetului, însumând 14.000-15.000 de pagini, au fost scanate şi tipărite în 38 de volume şi transpuse pe CD-uri. Un alt proiect cultural de anvergură al domnului academician este Colecţia Opere fundamentale, în format Pléiade, care cuprinde cei mai importanţi autori români. Iniţiată în 1999, aceasta numără până în prezent 207 volume, în ediţii ştiinţifice.

Scurtă prezentare:

Miercuri, 25 martie 2015 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa medicului Yaman Tokat – Specialist în chirurgie generală la Spitalul Florence Nightingale, din Istanbul, Turcia, Directorul Departamentului de Chirurgie Generală și Transplant de Organe.

Biografie:

Domnul profesor universitar doctor Yaman Tokat este unul dintre cei mai recunoscuți specialiști în chirurgia ficatului la nivel mondial, fiind specialist în tratarea patologiilor precum: ciroza hepatica, cancer hepatic, cancer hepato-biliar, tumori de pancreas, alte afecțiuni hepato-biliare și pancreatice. Domnia sa a absolvit și și-a susținut rezidența în Chirurgie Generală în 1992 în cadrul Departamentului de Chirurgie Generală a Facultății de Medicină Ege, fiind și fondator al  Programului de Transplant hepatic în cadrul Facultății de Medicină Ege (în 1994). A realizat primul transplant parțial de succes hepatic de la donator viu în Turcia. Domnul prof. Dr. Yaman Tokat este director al Centrului de Transplant de Ficat al Spitalului Public Florence Nightingale, funcție din care a ajutat la evaluarea și înființarea a numeroase echipe atât în ​​Turcia, cât și în lume, cu peste 1500 de transplanturi hepatice de succes, centru care a ales de către Societatea Europeană pentru Transplant de Organe drept singura instituție eligibilă să facă instruire, numeroase dintre metodele în transplantul de ficat de la donator viu aparținând și fiind perfecționate de către domnul dr. Yaman Tokat și echipa sa, care realizează în prezent peste 100 de transplanturi pe an.

Scurtă prezentare:

În data de 7 mai 2015 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului Dr. Aurel Vainer, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România (F.C.E.R.), Deputat în Parlamentul României, Vicepreşedintele Comisiei pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare a Camerei Deputaţilor, Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București.

Biografie:

Domnul Dr. AUREL VAINER este un recunoscut economist român de etnie evreiască, care îndeplinește funcția de Președinte al Federației Comunităților Evreiești din România și Vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. Este deputat în Parlamentul României, reprezentând această minoritate națională și religioasă. În 2004, domnia sa a fost ales ca Vicepreședinte al Comisiei de Politică Economică, Reformă și Privatizare din Camera Deputaților. De asemenea domnul doctor a fost membru în Comitetul Executiv Congresul Evreiesc European și membru în Consiliul de Administraţie al World Trade Center, Bucureşti făcând parte din managementul său decizional membru în Comitetul Director Asociaţia Română de Marketing, fiind în calitate de doctor în economie, fost Cercetător Științific principal al Institutului de Cercetări Comercial.

Scurtă prezentare:

Joi, 21 februarie 2013 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. Christoph C. Zielinski – Directorul Centrului de Cercetare pentru cancer din cadrul Universităţii de Medicină din Viena, Director al Diviziei Clinice de Oncologie şi Şef al Departamentului de Medicină al Spitalului General din Viena (AKH) Austria.

Biografie:

Domnul profesor CHRISTOPH C. ZIELINSKI este o personalitate marcantă a medicinii de nivel mondial, cu o carieră și activitate de excepție în domeniul oncologiei. Domnia sa este şi Preşedinte al Centrului European al Grupului de Cooperare Oncologică, membru al Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASO), a Asociaţiei Americane pentru Cercetări în Domeniul Cancerului (AACR) şi a Societăţii Europene de Oncologie Medicală (ESMO), consilier local al Organizației Europene de Cancer (ECCO). În calitate de medic, principalele sale domenii de expertiză includ oncologia, medicina internă, hematologie și imunologie clinică. Este deținătorul a numeroase premii și distincții printre care Premiul Orașului Viena pentru Științe Medicale și al unei medalii de aur pentru servicii acordate provinciei Viena, primind în 2014 și Marea Medalie de Argint pentru Servicii către Republica Austria, iar în 2016, Marele premiu european central al orașului Viena pentru cercetarea interdisciplinară și inovație în materia cancerului.

Dorin Comaniciu

Scurtă prezentare:

În data de 10 mai 2018 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului dr. Dorin Comaniciu, vicepreşedintele Medical Imaging Technologies, Siemens Healthcare, Princeton, SUA.

Biografie:

Domnul Dr. DORIN COMANICIU este cercetător de prestigiu în domenii de vârf ale informaticii: Computer Vision, Medical Imaging şi Machine Learning, având o contribuţie excepţională la dezvoltarea imagisticii medicale şi la aplicarea inteligenţei artificiale în domeniul sănătate. Este deţinătorul a 260 de brevete de invenţie SUA şi a 483 de brevete de invenţie internaţionale. Domnia sa se bucură de un larg prestigiu nu numai în România şi SUA, ci la nivel global.

Preafericirea Sa Părintele Daniel

Scurtă prezentare:

Joi, 10 decembrie 2015 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa Preafericirea Sa Părintele Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Biografie:

PREAFERICIREA SA PĂRINTELE DANIEL este profesor universitar doctor în teologie, din anul 1980 domnia sa activând ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveția (în perioada 1986-1988 fiind și director adjunct), fiind apoi și profesor asociat la Geneva și Fribourg (Elveția). A fost ales PC Protosinghel. Dr. Daniel Ciobotea este ales, la propunerea IPS Mitropolit Nicolae Corneanu, în rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul “Lugojanul”, fiind hirotonit întru arhiereu în Catedrala Ortodoxă din Timișoara la 4 martie 1990, iar apoi fiind înscăunat ca arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Din anul 1992 este Profesor de Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității Al. I. Cuza din Iași. A participat la peste 200 de simpozioane, congrese și conferințe teologice internaționale, aducând contribuții importante în rezolvarea problemelor dezbătute în cadrul acestor întruniri. De asemenea, a publicat peste 500 de studii, articole, cuvântări și prefețe în limba română, peste 100 de studii și articole în limbile franceză, engleză și germană în reviste și volume colective din străinătate. Patriarhul Daniel este și autorul unor cărți teologice de o importanță deosebită, precum și deținător a numeroase distincții precum: Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, ca o încununare a tuturor contribuțiilor sale, membru de onoare al Academiei Române, Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin și al orașului Negrești-Oaș, Doctor Honoris Causa al Universității „Eftimie Murgu” din Reșița precum și al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia.

Spyridon Flogaitis

Scurtă prezentare:

Joi, 9 mai 2019 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. dr. Spyridon Flogaitis, profesor de Drept Administrativ la Facultatea de Drept a Universității Naționale și Capodistriane din Atena și director al Organizației de Drept Public European.

Biografie:

Domnul prof. dr. SPYRIDON FLOGAITIS este una dintre puținele personalități străine care deține cea mai înaltă distincție civilă și militară franceză Legiunea de Onoare (Légion d’honneur), după ce a primit gradul de Chevalier. De asemenea, domnia sa este Cavaler al Ordinul Național de Merit al Republicii Italiene, cel mai mare ordin de rang cavaleresc. Domnul profesor este și un politician recunoscut, ocupând funcția de ministru în Ministerul de Interne al Administrației Publice şi Descentralizării din Republica Elenă, pentru care a asigurat de două ori interimatul în 2007 și 2009, precum și funcția de Ministru adjunct pentru Afaceri Europene al Greciei. În plan juridic, în calitate de fost avocat de mare prestigiu și apoi judecător al curții supreme de drept administrativ din Grecia (Consiliul de Stat), fost președinte al Tribunalul Administrativ al ONU, fost vicepreședinte al Camerei de Apel a Agenției Spațiale Europene și fost director al Centrul de Drept Public European (EPLC)  încă de la înființarea lui în 1985, acesta participat la numeroase seminarii și congrese internaționale de drept administrativ și a publicat un număr mare de articole și cărți cu conținut juridic, fiind în prezent director al Organizației de Drept Public European, instituție ce a înlocuit EPLC în anul 2007.

José Manuel Sobrino-Heredia

Scurtă prezentare:

În data de 22 aprilie 2015 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. José Manuel Sobrino-Heredia – profesor de Drept Internațional Public, șef al catedrei de Drept Comunitar Jean Monnet, șeful Centrului european de excelență Jean Monnet și director al Institutului universitar de studii europene „Salvador de Madariaga” de la Universitatea din A. Coruña.

Biografie:

Domnul JOSÉ MANUEL SOBRINO-HEREDIA este doctor în drept al Universității din Santiago de Compostela. Timp de șase ani a fost avocat (Référendaire) al Curții de Justiție a Uniunii Europene din Luxemburg. De asemenea, domnia sa a fost vicepreședinte și președinte al Asociației Spaniole a Profesorilor de Drept Internațional și Relații Internaționale, Prim-Vicepreședinte al Asociației Internaționale de Drept Maritim (Franța), profesor invitat la diferite universități americane și europene, inclusiv: Universitatea de Științe Sociale din Toulouse, Universitățile din Pittsburgh, Perpignan, Universitatea LUISS Guido Carli, Roma. Este expert și consultant internațional în organizații internaționale, agenții naționale și statale (în UE, Canada, Bulgaria, Spania, Estonia, Guatemala, Lituania, Peru, Columbia, Bolivia, Ecuador, Venezuela, Polonia, România etc.).

În plus, este membru a numeroase consilii științifice și cercetător principal în peste 25 de proiecte de cercetare, finanțate de diferite instituții publice (regionale, naționale și europene), precum și membru al comitetelor de redacție sau al comitetelor consultative a numeroase publicații spaniole de drept internațional, fiind autor a numeroase cărți și articole publicate în diferite limbi, pe probleme legate de dreptul internațional public și de Dreptul Uniunii Europene. Domnia sa deține diferite premii și distincții, inclusiv Premiul pentru cercetare Galiția și profesor onorific al Universității din Vigo.

Berkovits Herman

Scurtă prezentare:

Joi, 23 noiembrie 2017 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului E.S. Dr. Herman Berkovits, Consulul Onorific al României în Israel.

Biografie:

Domnul E.S. Dr. HERMAN BERKOVITS este o personalitate marcantă a lumii contemporane în domeniul ştiinţelor medicale și se bucură de prestigiu atât în Israel, cât şi la nivel internaţional. Ca recunoaştere a valorii activităţii sale profesionale, domnul doctor a fost desemnat, din anul 2009, medicul personal al premierului Benjamin Netanyahu. Originar din România, născut în Maramureş, în Târgu-Lăpuş, absolvent al Facultăţii de Medicină a Universităţii din Cluj, domnia sa desfăşoară, în acelaşi timp, o activitate continuă pentru dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre România şi Israel. Ca urmare a eforturilor susţinute în acest sens, în data de 15 aprilie 2015, domnul doctor a fost numit Consul Onorific al României în Israel.

Hans Lenk

Scurtă prezentare:

Luni, 23 mai 2016 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Hans Lenk – sportiv de performanță german (caiac canoe) care a concurat pentru Echipa Unită a Germaniei la Jocurile Olimpice de vară din 1960 și profesor emerit de filozofie.

Biografie:

Domnul Lenk este profesor emerit de filozofie la Institutul de Tehnologie Karlsruhe (KIT), Universitatea din Karlsruhe, Germania. De asemenea, a fost profesor asociat invitat  și profesor onorific în Argentina, Austria, Brazilia, Chile, Ungaria, India, Japonia, Norvegia, Rusia, Elveția, Venezuela și Statele Unite, inclusiv la distinsele Universități din Illinois, Massachusetts și  TCU, Texas. Printre funcțiile domniei sale se numără: Președinte fondator al Societăților filozofice bilaterale din Argentina, Chile, Ungaria, România și Societatea Germano-Rusă de Filozofie a Științei și Tehnologiei, membru fondator și președinte al Asociației Internaționale de Filosofie Sportivă, membru al Academiei Ruse de Știință din Moscova,  al Academiei Internaționale pentru Filozofia Științelor și al Institutului Internațional de Filozofie, Paris, membru de onoare: Secția Filozofie a Academiei Române și al Academiei Mondiale de Litere. Iar, printre importantele sale realizări sportive se numără: 4 campionate germane, 9 campionate internaționale și 2 campionate europene la canotaj, fiind medaliat cu aur olimpic în echipajul de opt vâsle la Jocurile Olimpice de la Roma, este co-fondator și antrenor a 3 Campionate germane, având la activ o medalie europeană de argint și un Campionat Mondial câștigat.

Joël Monéger

Scurtă prezentare:

În data de 12 mai 2016 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Joël Monéger – Profesor de Drept Privat, catedra Jean Monnet a Universității Dauphine, Paris.

Biografie:

Domnul JOËL MONÉGER este profesor emerit al Universității Paris-Dauphine, catedra Jean Monnet, conducând această catedră, precum și director onorific al Institutului Droit Dauphine. Profesorul Monéger susține cursuri în Universitatea Paris-Dauphine din anul 2001 și până în preznet, dar a mai susținut cursuri și la Universitatea din Orleans în perioada 1984-2001, la Universitatea Hassan II, Casablanca, Maroc și este fost vicepreședinte al Ascola.

Domnia sa este un profesor de Drept privat cu experiență didactică vastă în Franța și în multe alte țări (SUA, Spania, Argentina, Germania, Maroc și Africa, cu predare în limba franceză). De asemenea, este consultant pentru „închirieri comerciale” și probleme europene de drept al concurenței. Este fost director al Școlii Doctorale, fost director al programului de master de Drept European și Internațional al Afacerilor, decan de onoare al Facultății de Drept, Economie și Management din cadrul Universității din Orleans și profesor asociat invitat al Facultății de Drept a Universității Saint Louis, Missouri (SUA) unde predă anual cursul de Drept European, precum și al Universității Autonome din Madrid, unde susține conferințe despre dreptul la liberă circulație în UE cu privire la circulația de produse, persoane, etc. și conferințe de drept de concentrare.

Adrian Năstase

Scurtă prezentare:

Joi, 28 octombrie 2010 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. Adrian Năstase – fostul prim-ministru al României și fost profesor al catedrei de Drept Public, la Universitatea din București, la Universitatea „Titu Maiorescu” din București și la numeroase alte universități de prestigiu.

Biografie:

Domnul profesor ADRIAN NĂSTASE este o personalitate marcantă a învăţământului superior şi a politicii româneşti. Domnia sa este fost profesor asociat al Universității Panthéon Sorbonne, Paris, în materia Dreptului Internaţional Public, fost conducător de studii la Institutul Internaţional pentru Drepturile Omului, Strasbourg și cercetător ştiinţific al Institutului de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române. În plan politic, printre funcțiile sale se numără cele de Vicepreşedinte și Preşedinte al Camerei Deputaţilor, Deputat al României timp de mai bine de 5 mandate, Prim-ministru al României în perioada 2000 – 2004 și Ministru de externe între anii 1990 – 1992. De  asemenea este autor a numeroase cărți de drept internațional public, dar și de literatură și deține numeroase titluri academice, precum și distincția de Cetățean de onoare al orașului Băile Herculane.

Dumitru Dorin Prunariu

Scurtă prezentare:

Miercuri, 5 decembrie 2018, a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului gl. Lt. (Rz.) dr. ing. cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu, primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic.

Biografie:

Domnul Gl. lt. (rez.) dr. ing. cosmonaut DUMITRU DORIN PRUNARIU este membru de onoare al Academiei Române. A deținut, pe rând, funcțiile de ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Agenției Spațiale Române, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spațiale Europene (ESA).

La 14 mai 1981, Domnul Gl. lt. (rez.) dr. ing. cosmonaut DUMITRU DORIN PRUNARIU a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos”. A petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Norbert Reich

Scurtă prezentare:

Vineri, 9 mai 2014 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. Norbert Reich – profesor emerit de drept comparat și drept economic european la Universitatea Bremen.

Biografie:

Domnul NORBERT REICH este profesor (Emerit) de comparat și Dreptul economic al UE. Este deținător al  titlului de Dr. Iur. (în anul 1966) din partea Universității din Frankfurt, dar și din partea Universității din Main (în 1972), precum și al  titlului de Dr. h.c. oferit de Universitatea din Helsinki (în 2000).  Domnia sa a susținut studii în drept și științe politice în Frankfurt (Germania), Geneva (Elveția), Universitatea Georgetown, Washington DC (SUA) și la Universitatea Lomonosov din Moscova. Cariera sa include posturi de profesor la Hochschule pentru Wirtschaft und Politik, Hamburg; profesor titular și decan al Facultății de Drept II Hamburg; Director al Zentrum für Europäische Rechtspolitik, Universitatea din Bremen, Decan al Școlii de Drept din Bremen și profesor până la pensionarea sa în anul 2005. De asemenea, a fost profesor invitat la prestigioasele Universitățile din Montpellier, Sydney, Fribourg, Keele, Luzern Vilnius, Leuven, Tartu și Stanford. A fost președinte al ELFA (Asociația Facultăților de Drept European) și al IACCL (International Academy of Commercial and Consumer Law). În plus, domnul profesor Norbert Reich este autorul unui număr mare de publicații, având peste 400 de contribuții la reviste de avocatură.

Richard Satava

Scurtă prezentare:

În data de 3 iunie 2016 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa medicului Richard Satava – consilier științific senior la Centrul de comandă și cercetare medicală al Armatei SUA, în cadrul bazei militare Fort Detrick, Maryland.

Biografie:

Domnul este RICHARD SATAVA a fost profesor de chirurgie la Universitatea din Washington Medical Center și consilier științific senior la armatei americane. Pozițiile anterioare ocupate de domnia sa includ funcțiile de profesor de chirurgie la Universitatea Yale și o numire militară în funcția de profesor de chirurgie (USUHS) în Corpul Medical al Armatei SUA, repartizat la secția de  Chirurgie Generală a Centrului Medical al Armatei Walter Reed și manager de programe pentru Tehnologie Biomedicală Avansată la Agenția de proiecte de cercetare avansată (DARPA). Este licențiat în medicină al Universității Johns Hopkins, și al Facultății de Medicină a Universității Hahnemann din Philadelphia; are la activ un stagiu la Clinica Cleveland, făcându-și rezidențiatul în chirurgie la Clinica Mayo. De asemene, a făcut parte din prestigiosul Comitet pentru sănătate, alimentație și siguranță al Oficiului pentru Politică Științifică și Tehnologică al Casei Albe, fiind și membru al comisiilor emergente de tehnologie și educație pentru rezidenți și informatică a Colegiului American de Chirurgi (ACS), fost președinte al Societății de Chirurgi Endoscopici Americani Gastrointestinali (SAGES), fost președinte al Societății de Chirurgi Laparoendoscopici (SLS) și membru al Consiliului guvernatorilor Consiliului Național al examinatorilor medicali (NBME), precum și al mai multor societăți chirurgicale. Este un autor recunoscut cu peste 200 de publicații și capitole de carte în diverse domenii ale tehnologiei chirurgicale avansate, inclusiv Chirurgie în mediul spațial, imagistică video și 3-D, simulare chirurgicală de realitate virtuală, și evaluarea obiectivă a competenței și formării chirurgicale. În cei 23 de ani de chirurgie militară a fost chirurg de zbor activ, candidat astronaut al Armatei, chirurg MASH pentru invazia Grenadei și comandant de spital în timpul Desert Storm, continuându-și totodată practica chirurgicală clinică.

Eugen Simion

Scurtă prezentare:

În data de 7 decembrie 2017 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului acad. Eugen Simion, preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române și preşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă a Academiei Române.

Biografie:

Domnul academician, profesor universitar EUGEN SIMION este critic şi istoric literar de excepție, personalitate de prestigiu a culturii româneşti. A avut numeroase realizări de-a lungul eminentei şi prodigioasei activități de promovare, pe care domnia sa a desfășurat-o atât în ţară cât şi în străinătate, în calitate de autor, profesor universitar, academician, Preşedinte al Academiei Române pentru două mandate, în perioada 1998-2006, preşedinte şi director de instituţii academice. Una dintre realizările sale culturale de importanţă excepţională o constituie editarea manuscriselor lui Eminescu: cele 45 de caiete ale poetului, însumând 14.000-15.000 de pagini, au fost scanate şi tipărite în 38 de volume şi transpuse pe CD-uri. Un alt proiect cultural de anvergură al domnului academician este Colecţia Opere fundamentale, în format Pléiade, care cuprinde cei mai importanţi autori români. Iniţiată în 1999, aceasta numără până în prezent 207 volume, în ediţii ştiinţifice.

Yaman Tokat

Scurtă prezentare:

Miercuri, 25 martie 2015 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa medicului Yaman Tokat – Specialist în chirurgie generală la Spitalul Florence Nightingale, din Istanbul, Turcia, Directorul Departamentului de Chirurgie Generală și Transplant de Organe.

Biografie:

Domnul profesor universitar doctor Yaman Tokat este unul dintre cei mai recunoscuți specialiști în chirurgia ficatului la nivel mondial, fiind specialist în tratarea patologiilor precum: ciroza hepatica, cancer hepatic, cancer hepato-biliar, tumori de pancreas, alte afecțiuni hepato-biliare și pancreatice. Domnia sa a absolvit și și-a susținut rezidența în Chirurgie Generală în 1992 în cadrul Departamentului de Chirurgie Generală a Facultății de Medicină Ege, fiind și fondator al  Programului de Transplant hepatic în cadrul Facultății de Medicină Ege (în 1994). A realizat primul transplant parțial de succes hepatic de la donator viu în Turcia. Domnul prof. Dr. Yaman Tokat este director al Centrului de Transplant de Ficat al Spitalului Public Florence Nightingale, funcție din care a ajutat la evaluarea și înființarea a numeroase echipe atât în ​​Turcia, cât și în lume, cu peste 1500 de transplanturi hepatice de succes, centru care a ales de către Societatea Europeană pentru Transplant de Organe drept singura instituție eligibilă să facă instruire, numeroase dintre metodele în transplantul de ficat de la donator viu aparținând și fiind perfecționate de către domnul dr. Yaman Tokat și echipa sa, care realizează în prezent peste 100 de transplanturi pe an.

Aurel Vainer

Scurtă prezentare:

În data de 7 mai 2015 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului Dr. Aurel Vainer, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România (F.C.E.R.), Deputat în Parlamentul României, Vicepreşedintele Comisiei pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare a Camerei Deputaţilor, Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București.

Biografie:

Domnul Dr. AUREL VAINER este un recunoscut economist român de etnie evreiască, care îndeplinește funcția de Președinte al Federației Comunităților Evreiești din România și Vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. Este deputat în Parlamentul României, reprezentând această minoritate națională și religioasă. În 2004, domnia sa a fost ales ca Vicepreședinte al Comisiei de Politică Economică, Reformă și Privatizare din Camera Deputaților. De asemenea domnul doctor a fost membru în Comitetul Executiv Congresul Evreiesc European și membru în Consiliul de Administraţie al World Trade Center, Bucureşti făcând parte din managementul său decizional membru în Comitetul Director Asociaţia Română de Marketing, fiind în calitate de doctor în economie, fost Cercetător Științific principal al Institutului de Cercetări Comercial.

Cristoph C. Zielinski

Scurtă prezentare:

Joi, 21 februarie 2013 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. Christoph C. Zielinski – Directorul Centrului de Cercetare pentru cancer din cadrul Universităţii de Medicină din Viena, Director al Diviziei Clinice de Oncologie şi Şef al Departamentului de Medicină al Spitalului General din Viena (AKH) Austria.

Biografie:

Domnul profesor CHRISTOPH C. ZIELINSKI este o personalitate marcantă a medicinii de nivel mondial, cu o carieră și activitate de excepție în domeniul oncologiei. Domnia sa este şi Preşedinte al Centrului European al Grupului de Cooperare Oncologică, membru al Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASO), a Asociaţiei Americane pentru Cercetări în Domeniul Cancerului (AACR) şi a Societăţii Europene de Oncologie Medicală (ESMO), consilier local al Organizației Europene de Cancer (ECCO). În calitate de medic, principalele sale domenii de expertiză includ oncologia, medicina internă, hematologie și imunologie clinică. Este deținătorul a numeroase premii și distincții printre care Premiul Orașului Viena pentru Științe Medicale și al unei medalii de aur pentru servicii acordate provinciei Viena, primind în 2014 și Marea Medalie de Argint pentru Servicii către Republica Austria, iar în 2016, Marele premiu european central al orașului Viena pentru cercetarea interdisciplinară și inovație în materia cancerului.